Miksi ruokavalioiden vaikutuksia ei haluta ajatella?

Terveellinen ruokavalio on nykypäivänä viety ihan nextille levelille ja se perinteinen ruokakolmio on pistetty ihan nurinkurin monen asian suhteen. Tutkimuksia tehdään jatkuvasti ja uusia suosituksia putkahtaa joka päivä. Välillä on vaikea päättää, mihin haluaa uskoa ja mihin ei, seuraavana päivänä kun asiasta saattaa tulla taas toisenlainen kanta. Toiset vannovat raakaruoan nimeen, toiset sanovat sen olevan terveydelle vaarallista. Toiset koostavat ruokavalionsa lähestulkoon superfoodeista ja toiset sanovat niiden tuhoavan maksan. Kantoja on puolesta ja vastaan ja itse täytyy vaan päättää, mihin haluaa uskoa. Onko tälläinen ravistelu ja pinttyneiden tapojen kyseenalaistaminen kuitenkaan huono asia?

ruokaa

Pidin ennen ihan hulluna sitä, että joku elää ilman sokeria, maitotuotteita tai gluteenia, vielä ihan vapaaehtoisesti. Tavallaan pidän sitä vieläkin. En näe oikeastaan hyötyä muuttaa jotain mikä toimii, mutta samalla ajatukset on pikku hiljaa muuttuneet. Olen kuin vahingossa huomannut muutoksia olotilassani ensin vähennettyäni sokerin käyttöä, sitten vähentämällä viljatuotteita, varsinkin vaaleita viljoja ja nyt viimeisimpänä maitotuotteiden vähentämisen myötä. Olen joutunut myöntymään siihen, että gluteeni ja maitotuotteet eivät välttämättä olekaan se paras ravinnonlähde ja samat ravinteet saa kyllä muualtakin, jos haluaa. Hyötyjä ei huomaa ennen kuin kokeilee. Samoinhan kävi silloin kun muutin alunperin ruokailutapojani terveellisemmäksi. Se väsynyt ja turvonnut olotila oli normaali olotila, joten en tajunnut aiemmin tarvitsevani muutosta. On helppo sanoa, että voi hyvin, jos on tottunut oloonsa eikä välttämättä kaipaakaan muutosta, mutta kun kerran huomaakin voivansa vielä paremmin, silmät aukeaa. Nyt kun jätin ihan vahingossa maitotuotteita vähemmälle, huomasin olossani taas muutoksia, muutoksia asioihin, joiden en edes tajunnut olevan pielessä, mm. limaisuuteen. Minunkin kropassani oli jonkunnäköinen tulehdustila. Ehkä pieni asia eikä se limaisuus elämääni rajoita, mutta helpottaa kummasti hapen kulkua mm. ohjatessa, kun ne kaikki röörit onkin auki kunnolla.

Muistatteko kun kerroin teille, että olin haastattelussa hesariin tulehdusta vähentävästä ruokavaliosta. Haastatteluani ei liitettykään mukaan, koska se ei kuulemma mahtunut. Oma epäilykseni on, että totuus ei vastannutkaan sitä, mitä haluttiin. Tälläinen olo tuli jo haastattelun aikana kysyjän reaktioista. Tulehdusta poistava ruokavalio ei ollutkaan niin yksinkertaista ja helppoa, kun olisi toivottu. Että rajoittamalla karkit viikonloppuun ja vaihtamalla sokerijogurtti rahkaan ja marjoihin tulisi tuloksia. No tuleehan silläkin jo jotain, mutta valitettavasti se ei ole ihan niin yksinkertaista, aluksi, mutta siitä tulee yksinkertaista ja hyvä olo antaa motivaatiota muokata ruokavaliota lisää. Kerroin haastattelussa, että maitotuotteet aiheuttavat tulehdusta ja hetken päästä minulta kysyttiin, että eikös rahka ole kuitenkin hyvä välipala? Minulta kysyttiin myös, miten voi päästä irti karkeista. Jutusta haluttiin motivoiva kertomus siitä, kuinka joku on onnistunut noudattamaan tulehdusta poistavaa ruokavaliota. Mutta ei se tie minullekaan mikään helppo alkuun ollut ja karkeista pääsee eroon lopettamalla syömisen. Ei ole oikotietä onneen. Muutokset vain täytyi tehdä, jos tuloksia halusi eli paremman olotilan. Totuus tuntuu joskus vaikealta hyväksyä. Surullista on myös se, että osa lääkäreistä ei usko ruokavalion vaikutuksiin sairauksien hoidossa, kun niillä on monesti todella suurikin merkitys. Syöpäsolutkin elävät sokerista. Mitä jos lopettaisimme sokerien käytön? Vähenisivätkö syövät? Sokerista kun ei kropallemme ole todellisuudessa mitään hyöytä. Omega-3:n saanti vaikuttaa mm. mielialaamme. Olisimmeko pirteämpiä, jos söisimme enemmän kalaa? Terveellinen ruokavalio tuo energiaa, auttaa jaksamaan. Ei se ole sen monimutkaisempaa.ruokaa2

Hesarin jutun ruokavalion vaikutuksista tulehduksiin voi lukea täältä. Kertokaapa lukemisen jälkeen paljonko saitte siitä hyötyä tulehduksen poistamiseen. Tässä myös linkki toiseen hesarin juttuun siitä, mitä tulehdus elimistössä on. Lukekaa sekin. Sen jälkeen lukekaa aiemmin kirjoittamani juttu täältä. En ole lääkäri, en ravitsemustieteiden asiantuntija ja saatan olla mielipiteideni kanssa väärässäkin, mutta aika paljon olen kuitenkin perehtynyt asiaan ja kokenut itse muutoksia kropassani. Se kertoo minulle enemmän ja voin puhua oman ruokavalioni puolesta, vaikka ruokakolmio ei sitä tekisikään. En ole ehdoton ruokavaliossani, se on varmasti käynyt selväksi, mutta seurauksista olotilassa saan varmasti kärsiä joka kerta kun ruokatavoistani poikkean, enemmän tai vähemmän. Valinta on itsellä eikä oikotietä ole. Joskus olisi helpompi sulkea silmät ja elää helppoa elämää syöden kaikkea, mitä mieleen tulee, mutta pidemmän päälle huomaan, ettei se ollutkaan sitä helppoa elämää, kun korjaan ruokavalioni vaikutuksia seuraavina päivinä.

Marko
 

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments

Leave a Reply: